Scrisul, indiferent că este pentru marketing sau pentru amorul artei literare are câteva elemente definitorii, de care nu se poate desprinde, printre care: creativitatea transmiterii mesajului către cititor.
Arta literară nu este acum preocuparea noastră principală, așa că să aruncăm o privire către copywriting-ul în scop comercial respectiv scrierile pentru promovarea unui produs sau serviciu, indiferent că este vorba de o postare pe social media, de un comunicat de presă, de un articol pe blog, de conținutul pentru o broșură și lista poate continua.
Un text de marketing are nevoie de culoare, de poveste și, de ce nu, de intrigă. Așadar pentru a fi scris este nevoie de un „maestru al cuvintelor”. Dar un text de marketing publicat online trebuie să fie eficient, să determine conversii, așa că „maestrul cuvintelor” ar trebui să fie și un „maestru al cuvintelor cheie”.
Oricât de mult unii copywriteri încearcă să eschiveze SEO-ul pentru textele lor, în 2018, optimizarea pentru motoarele de căutare a devenit indispensabilă. Arta copywriter-urului este de a îmbina în textele sale informația relevantă, creativitatea și câteva elemente tehnice de SEO pentru ca textul să se alinieze cerințelor actuale de eficiență.
Greșeala majoră
Cei mai conștiincioși au înțeles cât este de important să scrii pe „limba” motoarelor de căutare și acționează în consecință, fără să ia în seamă cel mai important element, elementul determinat pentru eficiența unui text: publicul, cititorul.
Tocmai din acest exces de zel întâlnim advertoriale și comunicate de presă care sunt conținut „gol” fără încărcătură informativă, fără relevanță, fără un strop „artă scriitoricească”, așa că sunt complet neinteresante pentru cititor. Chiar dacă aceste texte ajung la public, nu produc niciun impact, nu duc la nicio acțiune pozitivă, ci doar la creșterea bounce rate-ului.
Un copywriter bun nu trebuie să fie aservit SEO-ului ci să scrie pentru audiență, pentru cititor. O strategie de conținut nu înseamnă înșiruiri de cuvinte cheie distribuite prin diverse canale, astfel încât să ajungă, într-un final, indexate în rezultatele motoarelor de căutare. Prioritatea este publicul țintă, relevanța pe care textul o are pentru acesta și impactul pe care îl va avea. Abia pe plan secund ar trebui luată în considerare optimizarea, dar numai în anumite limite, astfel încât să nu afecteze textul, mesajul, subtilitățile lui, valoare lui informativă.
Scrie conținut relevant! La un moment dat „vei culege roadele”.