Companiile mari cu o acoperire globală investesc sume imense în marketingul prin conținut deoarece au nevoie să-și întrețină vizibilitatea și să fie întotdeauna cu un pas înaintea concurentului. Dacă Pepsi, de exemplu, ar diminua ritmul eforturilor de marketing, ar fi un avantaj enorm pentru Coca-Cola care și-ar putea face de cap. Bineînțeles și în cazul în care Coca-Cola ar decide la un moment dat să o „lase mai moale” ar „servi mingea la fileu” celor de la Pepsi care ar putea, prin „turarea motoarelor”, să câștige un avantaj competitiv important în piață. În timp ce „giganții” se bat pe „arena globală” antreprenorii locali, companiile mici și mijlocii pot targheta eficient piața pe care acționează prin localizarea conținutului publicat.
De ce este localizarea conținutului poate fi punctul esențial al relaționării cu publicul țintă de pe piața locală? Ei bine, antreprenorii locali se adresează unei piețe delimitate din punct de vedere geografic, așa că, pentru a relaționa cu potențialii clienți au nevoie să se lege de realitățile locale, respectiv să promoveze informații de interes local, relative domeniului de activitate.
Să luăm exemplul concret al unei agenții imobiliare din Timișoara pentru care am implementat o strategie de marketing prin conținut orientată local, respectiv pe realitățile imobiliare din oraș. Pentru fiecare element de conținut am legat oferta agenției imobiliare de realitățile Timișoarei, astfel încât să poziționăm agenția ca autoritate pe piața locală. Câteva exemple de conținut local ar fi:
- „Topul celor mai scumpe proprietăți rezidențiale din Timișoara” - unde am extras din oferta agenției proprietățile „de lux” cu prețuri între 500.000 de euro și 2,2 milioane de euro aflate în oraș. Acest top a subliniat atât diversitatea ofertei agenției, cât și potențialul pieței imobiliare din Timișoara pe nișa proprietăților „de lux.”
- „Cât de profitabile pot fi investițiile în centre de afaceri?” - am „exploatat” subiectul unei investiții importante în Timișoara pe segmentul spațiilor comerciale și de afaceri pentru a pune în evidență expertiza în consultanța pentru investiții a agenției, precum și potențialul pe care Timișoara în are pentru investiții pe segmentul comercial și nu numai.
- „Ce proprietăți vizează tinerii de carieră din Timișoara” - aici am construit profilul cumpărătorului Timișorean tânăr cu informații culese de la consultanții agenției, i-am identificat nevoile, bugetul și preferințele locative, după care am evaluat proiectele în exclusivitate ale agenției imobiliare și am identificat punctele în care caracteristicile alternativelor locative se intersectau cu preferințele cumpărătorilor. Pe baza acestor informații, am construit un articol relevant, atât pentru cumpărătorul potențial, cât și pentru dezvoltatorii care intenționează să construiască în oraș.
Acestea sunt doar câteva dintre subiectele generate care au avut un impact important la nivel local. Au fost distribuite către publicul țintă al agenției și au avut o rată a accesărilor net superioară articolelor care abordau teme generale. Traficul pe blogul agenției a crescut peste media obișnuită după publicarea și distribuirea articolelor, iar rata conversiilor către ofertele afișate pe site, a cunoscut, la rândul ei o creștere importantă.
Strategia de content marketing local este „arma” companiilor mici și mijlocii, a startup-urilor să se remarce pe o piață delimitată din punct de vedere geografic, a cărei realități le cunosc și le trăiesc mai intens decât multinaționalele cu o viziune de marketing care nu este îngrădită de bariere geografice. În timp ce companiilor globale le este mai greu să se scaleze la nivel local, așa că lasă deschise oportunități companiilor mici care știu să le exploateze.